Autor Tarik Omerhodzic    četvrtak, 25 Septembar 2014 23:40    PDF Ispis E-mail
Hadž bilten za 25.09.2014. godine

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova i nek je salavat i selam na Njegovog miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem. Današnji bilten kao i svaki hajirli posao lijepo je započeti sa ovim riječima a kako i ne bismo kada se Njegova milost osjeća na svakom koraku. Još kada na našim video prilozima i fotografijama pogledate ozarena lica bosankohercegovačkih hadžija, osjetite samo mali dio ljepote koja ih ispunjava i okružuje, svakako je prilika više za zahvalu Uzvišenom Allahu. Mi se trudimo da prenesemo bar dio atmosfere putem naše internet i facebook stranice i na taj način budimo emocije i širimo lijepe habere o hadžu, te nastavljamo našu misiju, odnosno realiziramo projekat Tehničke podrške za hadž. Za sve one koji ne znaju, ovaj projekat je potpomognut od strane BH Telecoma, Općine Novo Sarajevo i članova naše Asocijacije, a realizira se u saradnji sa Uredom za hadž Rijaseta IZ u BiH, na volonterskom osnovu od strane naših aktivista i ne predstavlja finansijsko opterećenje za hadžije i organizatora, odnosno Ured za hadž.

Danas je još jedna grupa hadžija (hadžije iz četvrtog, petkog i šestog aviona) obišla mjesta Uhud te džamije Kuba i Kibletejn, a fotografije njihovog zijareta možete pogledati u našoj galeriji koja je, do momenta objavljivanja ovog biltena, zabilježila preko 4500 posjeta. Predlažemo da pogledate video izvještaj i žurnal za 25.09.2014. pod rubrikom Tehnička podrška za hadž.

Današnjim aktivnostima privodi se kraj boravaka naših hadžija u Medini, tako da uz Allahovu pomoć u subotu 27.09.2014. prva grupa hadžija (koji su došli sa prva tri aviona) u ihramima i sa telbijjom kreću put Mekke. Druga grupa hadžija (iz četvrtog, petog i šestog aviona) na put prema Mekki krenut će, ako Bog da, u nedjelju 28.09.2014., a detaljnije informacije ćemo, kao i do sada, objavljivati na našoj internet stranici. Zamolimo Allaha da se našim hadžijama smiluje, olakša obavljanje hadža i da sa svima nama bude zadovoljan! Amin!

Ažurirano ( Petak, 26 Septembar 2014 00:17 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.