Autor hadži Đevad Koldžo    Subota, 27 Septembar 2014 20:44    PDF Ispis E-mail
Hadž bilten za 27.09.2014. godine

SAM 2906Prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija koji su jutros iz Medine u 15 autobusa krenuli put Kabe uz Allahovu pomoć stigli su u Mekku i smjestili se u hotel Lemar Bon. Većina hadžija se nakon kratkog odmora  već uputila ili se sprema da se uputi prema Haremu Kabe gdje će organizovano, sa svojim vodičima, obaviti Umru.

Umra se sastoji od tavafa - 7 krugova oko Kjabe i Sa'ja - prelaska 7 dionica između brežuljaka Safa i Merva kako je to činila i Hadžera, majka Ismailova, tražeći vodu. Nakon što obave Sa'j hadžije će se vratiti u hotel i osloboditi se ihramskih obaveza.

 Naš hadžija Samih koji je i u toku putovanja prema Mekki našao način kako da pošalje fotografije, već se nalazi u Haremu, gdje će se potruditi da, za vrijeme dok bude obavljao Umru ali i poslije toga, snimi što više fotografija koje očekujemo da će biti objavljene u toku noći.

Hadžije iz četvrtog, petog i šestog aviona u Mekku dolaze sutra inšaAllah.

Hvala Allahu koji je dao da naše hadžije i hadži-hanume hairli stignu na ovo mubarek mjesto i molimo ga da svima njima olakša i bude milostiv! Amin!

Ažurirano ( Nedjelja, 28 Septembar 2014 15:04 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.