Autor hadži Đevad Koldžo    Subota, 11 Oktobar 2014 18:41    PDF Ispis E-mail
Nekoliko riječi na kraju projekta

S3320025

Sutra inšAllah,  pošto se i posljednji šesti avion prizemlji na pistu sarajevskog aerodroma završiti će se i naš projekat: „Tehnička podrška za hadž 2014/1435“. Ponosni smo na činjenicu da evo već petu godinu za redom uspijevamo da implementiramo ovaj projekat na zadovoljstvo naših hadžija, njihovih porodica, a ponajviše se nadamo da će Allah dž.š. biti zadovoljan sa nama i da će nam ovo što radimo na sudnjem danu upisati u dobra djela.

Također uvijek sa ponosom ističemo da je ovaj projekat finasiran isključivo našim vlastitim sredstvima, zatim sredstvima koja prikupimo od članarine, te od donacija naših sponzora, i da ni na koji način ne predstavlja finansijsko opterećenje za hadžije. Rečeno drugim riječima naš projekat nije uključen u cijenu hadža, već je ovo naš poklon svima onima kojima srce zaigra i poraste nivo adrenalina u organizmu kada vide ili pomisle na Kjabu.

Ove godine imali smo toliko sredstava da smo mogli uplatiti samo jedan hadž, pa je naš predstavnik hadžija Samih Selimbegović imao doista težak zadatak da fotografiše, snima video priloge, montira i prebacuje materijale na server itd. , ponekada i u nemogućim uslovima, posebno kada je u pitanju loša kvaliteta konekcije na internet  u Saudijskoj Arabiji. Nas petorica koji nismo bili ove godine na hadžu smo 24h/dan bili logistička podrška i trudili smo se  da sve funkcioniše kako treba. Uspjeli smo  da ispratimo i dopratimo svaki avion (i ovaj šesti ćemo sutra inšAllah), i da vam u svakom trenutku prenesemo poziciju gdje se on nalazi. Naravno sve ovo radimo volonterski bez ikakve finansijske koristi.

Mi ćemo i dalje nastaviti da širimo lijepe habere o hadžu, te se nadamo  da ćemo i u slijedećoj godini uspjeti da nastavimo ovaj projekat, a vas još jednom pozivamo da postanete članovi asocijacije hadžija Zul Hulejfa  i da na taj način pomognete naš rad. Osim toga svako onaj tko plati članarinu dobije besplatan paket koji sadrži dva dvd-a sa fotografijama i filmom snimljenim za vrijeme ovogodišnjeg hadža, kao uspomenu na ovo najljepše životno putovanje. Više informacija o tome kako se možete učlaniti u našu asocijaciju možete dobiti ako kliknete na link>>>

I na kraju red je da spomenem i one koji su radili na ovogodišnjem projektu:

Elvir Kurić je iz Sarajeva vodio računa da naša web stranica bude stalno u funkciji, a uz to je povremeno pratio avione u dolasku i odlasku. Svaki tehnički problem koji se pojavio on je rješavao u najkraćem mogućem vremenu, toliko brzo da većina vas nije ni primijetila da on postoji.

Sabahudin Čehajić i Ilhan Hadžimejlić su iz Visokog i dan i noć pratili avione sa hadžijama, a uz to su i prenosili informacije na našoj Facebook stranici, te zorno odgovarali na sve poruke koje ste nam slali,

Tarik Omerhodžić je iz Ilijaša a poslije toga i iz Njemačke pisao one lijepe biltene na kraju dana u kojima ste mogli saznati šta su toga dana radile naše hadžije,

Samih Selimbegović je bio naš ovogodišnji predstavnik na hadžu i nema potrebe da bilo što više o njemu napišem, i

Moja malenkost, Đevad Koldžo, idejni sam tvorac ovog projekta kojeg bez ovih pet osoba opisanih iznad, nikada ne bih proveo u djelo. Ove godine sam se iz Ulcinja trudio da što više pomognem ali i dam podstreka mojim prijateljima da ustrajemo do kraja kako bi i ovaj projekat doveli uspješno do kraja.

Ostanite sa nama i dalje i mahsuz selam.

Ažurirano ( Subota, 11 Oktobar 2014 20:21 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.