Autor Elvir S. Kurić    Ponedjeljak, 06 Juli 2015 09:50    PDF Ispis E-mail
Oružane snage BiH organizovale zajednički iftar u Ratnoj džamiji

igm1

03. jula na planini Igman, u ratnoj dzamiji uprilicen je iftar i druzenje hadzija vojnog muftijstva.

Iftar su organizovale hadzije koje su preko ovog muftijstva obavili petu svetu duznost. Nakon klanjanja akšam namaza i završenog iftara, mnogobrojnim hadžijama obratio se u ime organizatora glavni imam Oružanih snaga BiH, Nesib Hadžić. On je istakao da je ovo prvi put da se hadzije odlučile organizovati zajednički iftar te da se planira da ovaj iftar postane tradicija.

ig4 ig6 ig7 ig9

Pored hadzija skupu je prisustvovao i Nezim ef. Halilović Muderris koji je nakon iftara odrzao kraće predavanje a na temu bitke na Bedru. Nije slučajno da je iftar upriličen upravo u ambijentu ratne džamije i na Lejletu-l- Bedr.

Druzenju je takodjer pristvovala i ekipa sa Radija Bir, te hatib Igmanske ljepotice Harun ef. Hodzić.

Po završetku iftara i predavanja hadžije su se opustile uz kahvu, a nakon toga obavilo se klanjanje jacije i teravih-namaza. Svi oni koji su bili dio ovog vjerskog druženja oduševljeni su cjelokupnom organizacijom.

ig10 ig11 ig15 ig12

Ažurirano ( Ponedjeljak, 06 Juli 2015 10:01 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.