Autor Elvir S. Kurić    četvrtak, 03 Septembar 2015 12:40    PDF Ispis E-mail
Obavljajte obrede hadža kao što sam ih ja obavljao

IMG 2451

Danas je u Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu održan treći "tradicionalni" jednodnevni seminar za vodiče i ostalu podršku ovogodišnjim hadžijama. Organizator i pokrovitelj ovogodišnjeg seminara je Ambasada Kraljevine Saudijske arabije, odnosno NJ.E. Ambasador Hani bin Abdullah Moeminah uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odnosno Ureda za hadž.

IMG 2433 IMG 2439 IMG 2462

 IMG 2419 IMG 2421 IMG 2471

Na seminaru pod nazivom "Obavljajte obrede hadža kao što sam ih ja obavljao" prisutnima su se između ostalog obratili ambasador Kraljevine Saudijske arabije u BiH NJ.E. Hani bin Abdullah Moeminah i vjerski ataše ambasade K.S.A. u BiH Abdulmedžid el-Gajs. Također, ispred Islamske zajednice u BiH prisutnima su se obratili i dr. Enes ef. Ljevakovič, zatim Nezim ef. Halilovič Muderris i Muhamed Jusić.

Seminar je prije svega bila prilika da se okupljeni vodići, medicinsko osoblje i ostala tehnička podrška za hadž koji će ove godine biti na usluzi hadžijama, pobliže upoznaju sa svim tehničkim detaljima i dobiju posljednje smjernice za svoje djelovanje u okviru preuzetih dužnosti.

IMG 2445 IMG 2446 IMG 2467

IMG 2414 IMG 2450 IMG 2426

Prisutni su imali priliku doznati više informacija o tehničkoj pripremi za hadž, organizaciji hadža i na kraju i zdravstvenim aspektima na hadžu.

Rukovodilac ureda za hadž Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Nezim ef. Halilović Muderris je ovom prigodom dao kratki intervju za naš portal.

Ažurirano ( četvrtak, 03 Septembar 2015 13:10 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.