Autor hadži Đevad Koldžo    Petak, 11 Septembar 2015 20:14    PDF Ispis E-mail
Hadž bilten za 11. Septembar, 2015.- Sve naše hadžije su žive i zdrave219-2015-09-11-050844Pošto smo u posljednjih sat vremena dobili više stotina upita u vezi oluje koja je danas ali i prethodnih dana zadesila pojedine zemlje bliskog istoka, kao i senzaciolističkih vijesti pojedinih bosanskih medija, koji o hadžu izvještavaju samo kroz negativni kontekst mogućih opasnosti i nesreća, pozvali smo našeg predstavnika na hadžu i upitali ga da li ima ikakva saznanja vezano za ovaj nesretni  događaj.

Nesreća koja se spominje se dogodila u Mekki. Sve naše hadžije su u Medini koja je od Mekke udaljena 480 km. Oni koji su pisali o današnjoj oluji u Medini mogli su pogledali neku od 300 fotografija koje smo danas tamo snimili i objavili ili pak pgledati naš video materijal.

Sve bosanske hadžije su žive i zdrave.

U Medini se trenutno nalaze svih naših 1441 hadžija. Njih 600 koji su stigli u Medinu sa prvi tri aviona su danas zijaretili  mjesto poznate bitke na Uhudu, džamiju Kibletejn, poznatu po tome što je za vrijeme klanjanja namaza stigla objava da se pravac Kible sa dotadašnjeg prema  Kudsu okreće prema Meki. Cijeli džemat se nakon toga ne prekidajući namaz okrenuo za 180 stepeni. Također su zjaretili i prvu džamiju koju je izgradio Muhammed as po dolasku u Medinu, džamiju Kuba.

Hadžije su danas u Medini  klanjale džuma namaz.

Današnje fotografije možete pogledat ovdje>>>

Hadžije koje danas nisu išle na zijaret će to uraditi sutra.

Svakodnevno snimamo izjavu odgovornih lica iz ureda za hadž u kojoj govore o stanju naših hadžija i aktivnostima koje ih očekuju. Izjavu možete pronaći u gornjem desnom uglu naše stranice.

Osim toga ovdje možete pogledati  i video žurnal u kojem nastojimo da vam dočaramo ljepotu hadža,  bez obzira što znamo da se hadž ne može nikako opisati već se može samo dočarati.

Naš hadžija Elvir će nastaviti da objavljuje foto i video materijal.

Molimo sve one koji šalju zahtjeve da snimimo pojedine hadžije da to ne čine, jer takav pristup da naš jedini predstavnik na hadžu ide od sobe do sobe kako bi uslikao nekog hadžiju nije prihvatljiv i mi ga nećemo primjenjivati jer na taj način bi ugrozili kvalitet našeg projekta. 

Ažurirano ( Petak, 11 Septembar 2015 21:15 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.