Utorak, 29 Maj 2012 15:59    PDF Ispis E-mail
Pogledajte fotografije "Haramain" brze željeznice

Projektantska kuća Foster + Partners, je na svojoj web stranici objavila fotografije koje pokazuju izgled krova i stanica na Haramain brzoj željeznici, čija izgradnja ulazi u završnu fazu.

Krovovi na stanicama će biti izgrađeni od kompozitnih materijala otpornih na sve vremenske uvjete.

Haramain brza željeznica je veliki infrastrukturni projekt Kraljevine Saudijske Arabije, koji će povezati gradove Mekku i Medinu, Jeddah i Novi Ekonomski centar – grad Kralj Abdullah. Velike, fleksibilne stanice će pokrivati područje površine koja je za oko 30 puta veća od londonskog Trafalgar Square , a prema navodima koje iznose mediji u Saudijskoj Arabiji, moči će prihvatiti nevjerojatan broj od 60 milijuna putnika, što je oko šest puta više od broja putnika koji se preveze popularnom brzom željeznicom „Eurostar“ a koja povezuje Francusku i Veliku Britanije tunelom ispod Lamanša.

Haramain brza željeznica Željeznica ,  bi trebala biti puštena u rad početkom 2014. godine kada će rastojanje od Medine do Mekke preko Jedahha prelaziti za manje od dva sata.


HARAMAIN1 HARAMAIN2

HARAMAIN3 HARAMAIN4

HARAMAIN 5 HARAMAIN 6

(Photos by Foster+Partners)

Ažurirano ( Utorak, 29 Maj 2012 23:12 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.