Petak, 15 Juni 2012 09:47    PDF Ispis E-mail
"Makkah Gate" - novi grad pored Mekke!

U Mekki je prošle sedmice potpisan ugovor za izradu projekta „Mekka Gate“ (Kapija Mekke) u okviru kojeg će se izvan granica Harema, na površini od 1,5 miliona kvadratnih metara izgraditi naselje za 600000 ljudi. Naselje će predstavljati prirodni nastavak Mekke, a sadržavat će sve sadržaje neophodne za funkcioniranje jednog naselja. Projekat uključuje izgradnju stambenih naselja, univerziteta, kulturno zabavnih sadržaja, muzeja, zdravstvenih ustanova, džamija i područja za rekreaciju. Projekat čija se vrijednost izražava u milijardama rijala (100 rijala =cca 20 eura) bi trebao biti završen u roku od 10 godine. Finansiranje projekta će biti obezbjeđeno iz javnih sredstava i iz ulaganja privatnih investitora.

MAKKAH (110)

Ažurirano ( Petak, 15 Juni 2012 12:44 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.