Autor adem dzonko    Ponedjeljak, 30 Juli 2012 11:35    PDF Ispis E-mail
U Mekki postavljena izložba: "Arhitektura dva sveta harema"

Izložba arhitekture dva sveta harema, postavljena je u Mekki. Izložba pruža posjetiocima jedinstvenu priliku da vide rijetke artefakte, kaligrafiju i fotografije uz arhitektonske znamenitosti Velike džamije u Mekki i Poslanikove s.a.v.s. džamije u Medini.

Također izložene su i kopije rijetkih rukopisa Kur'ana i brojnih kaligrafskih radova iz islamske historije kroz vijekove. Izložbeni prostor, koji je izvrsno islamski arhitektonsko projekovan tako da se podudara sa arhitekturom dviju svetih džamija, zauzima ukupnu površinu od 1200 metara kvadratnih i nalazi se u blizini fabrike u kojoj se izrađuje kisva (pokrivač Kabe) u Umm Al-Joud distriktu na starom putu između Meke i Džide.

U izjavi za saudijsku novinsku agenciju, Mohsen Al-Sulami, direktor izložbe, rekao je da se objekat, koji je otvoren prije 13 godina, sastoji od sedam dvorana. U prijemnoj dvorani se nalaze dvije prekrasne replike Velike džamije u Meki i Poslanikove s.a.v.s. džamije, kao i njihove stare i nove fotografije. Stare stepenice Kabe koje datiraju iz 1240 h.g. izložene su u sredini dvorane Velike džamije. Dvorana Kaba prikazuje modele kisve kroz vijekove, kao i artefakte iz Kabe, uključujući vrata i stub koji datiraju još iz 65 h.g.

Dvorana fotografija uključuje zbirku rijetkih fotografija uključujući rijetke slike Meke, Medine i drugih svetih mjesta poznatog egipatskog fotografa Sadeq bega iz 1297 i 1298 h.g.

Al-Sulami je izjavio da dvorana rukopisa sadrži rijedak primjerak rukopisa Kur'ana, koji datira iz razdoblja trećeg halife Osmana bin Affana r.a. dok dvorana Poslanikove s.a.v.s. džamije prikazuje nekoliko historijskih dijelova džamije, uključujući mimber iz osmanskog perioda kao i repliku Poslanikove s.a.v.s. džamije.

Dvorana Zemzem uključuje dijelove starog bunara Zemzem vrela, kao i prvi sat instaliran u Velikoj džamiji u Meki iz 1352 h.g. za vrijeme kralja Abdul Aziza.

Al-Sulami je rekao da dnevno 1.000 ljudi u prosjeku posjeti izložbu, te da je ukupni broj posjetilaca do sada premašio broj od 1,9 miliona.

Izložba je otvorena za posjetioce tokom Ramazana u terminima 10:00-15:00 i 21:00-2:00 sata. (Izvor vijesti: Arab News)

izlozbamekka

Foto by "Arab News"

Ažurirano ( Ponedjeljak, 30 Juli 2012 11:42 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.