Autor Čehajić Sabahudin    Utorak, 28 Avgust 2012 20:50    PDF Ispis E-mail
Brzi voz između Mekke i Madine 2014. godine

DŽEDA: U toku je izgradnja prve brze pruge (Heremain željeznica) namijenjene za prijevoz putnika na relaciji između Mekke i Medine te se očekuje da će ista biti dovršena do januara 2014. godine.
Ministar prometa Jabara Al-Seraisry je rekao da se nova željeznička stanica u Medini nalazi u blizini aerodroma Princa Muhammada kako bi usluga onima koji obavljaju hadž i umru bila učinkovitija.
"Rad na Projektu brze pruge između Mekke i Medine napreduje na vrijeme i odvija se kako je i planirano", kaže Al-Seraisry, koji je ujedno i predsjednik Saudijske željezničke organizacije, u izjavi za Al-Jazirah daily.
480 kilometara duga pruga, namijenjena za veoma brze električne vozove, proći će i kroz lučki grad Džedu.
Prva faza Projekta uključuje izgradnju željezničkih stanica u Mekki i Medini i dvije stanice u Džedi, uključujući i onu kod Međunarodnog aerodroma Kralja Abdulaziza.
U početku se očekuje da će Željeznica imati više od 3 milijuna putnika godišnje. Prema statističkim podacima, više od 3,5 milijuna hodočasnika su prevezeni između Džede, Mekke i Medine u 2005. godini. Iste godine je bilo više od 2 miliona onih koji su obavili umru. Prema istraživanjima koje je provelo Ministarstvo hadža, očekuje se da će se potražnja za prijevoz hodočasnika udvostručiti tokom sljedećih 25 godina i dostići ukupno 11 milijuna.
Imajući ovo na umu kao i veliku šansu i potencijal za zapošljavanje Saudijaca, sve to je rezultiralo značajnim ulaganjima u sektoru prijevoza.
Ministar Al-Seraisry rekao je da će domaći potencijal u početku biti prisutan sa procentom od 75 posto, s namjerom da se dostigne stopostotni udio.
Projekat predviđa da saudijci ovladaju tehnologijom koja će biti uspostavljana.
"Tehnički dijelovi koji se odnose na pitanja kao što su sigurnost, međutim, zahtijevaju angažman stranih stručnjaka", rekao je on.
Saudijska Arabija trenutno ima 1.200 kilometara željezničkih pruga, a kada trenutni željeznički projekti budu gotovi, ta brojkaće biti blizu 7.000 kilometara.
Ugovor vrijedan 30,8 biliona SR potpisan je između Vlade i Al-Shoula Co, Saudijsko-Španjolskog konzorcija, koji predviđa provedbu Druge faze Projekta brze Haramein željeznice u januaru.
U toku je izgradnja novih i proširenje postojećih stanica na pruzi koja spaja sjever i jug zemlje, zatim na relaciji između Rijada i Džede, kao i GCC pruzi.
Pruga Sjever-Jug ima dvije komponente: usluga transporta minerala do proizvodnih centara u luci Ras Al-Hair u Arabijskom zaljevu, kao i komponentu putničkog i prometa tereta. Počinje na jordanskoj granici i veže se u Rijadu sa Dammam željeznicom.
Projekt GCC željeznica će povezati šest GCC (Gulf Co-operation Council) zemalja članica, s početkom u Kuvajtu, prolazeći kroz Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju i Oman. (izvor: ARAB NEWS)

HARAMAIN1

Ažurirano ( Srijeda, 26 Septembar 2012 12:19 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.