četvrtak, 30 Avgust 2012 22:26    PDF Ispis E-mail
Novi auto put Mekka - Džida

JEDDAH: Uskoro će vožnja od centra Mekke do međunarodnog aerodroma King Abdulaziz u Džidi trajati svega  35 minuta umjesto dosadašnjih 60 minuta. Prije ovogodišnje Hadž sezone nova 85 km dugačka auto cesta  Mekka-Jeddah Hudoj Al-Sham  će biti djelomično operativna tako što će prvih 35 km ceste biti u funkciji.

Nova cesta povezuje Al-Haramain Auto cestu (Jeddah magistrala), Al-Hijra Road (Madina Auto cestu - koja se proteže do Medine), i Mekka auto cestu. Dio koji će biti otvoren  će se koristiti za prijevoz hodočasnika u i iz međunarodnog aerodrama u Džidi.

Briman Most na Al-Haramain auto cesti je uklonjen kako bi se nova  cesta povezala  na Al-Hijra cestu. Ostalo je da se završi još samo 8 km puta i projekat će biti završen, rekao je direktor projekta inženjer Maher Habash. Auto cesta će biti široka 35 metara sa dodatnih 12 metara servisnih traka,

Sve hadž kompanije su dobile upute da za prijevoz svojih hodočasnika za vrijeme ovogodišnjeg hadža koriste ovu cestu. Za vrijeme hadža cesta će biti rezervisana isključivo za autobuse, i malim vozilima će biti zabranjeno da njome prometuju. (Izvor: Arab News)

TK kroz Jordan (2)

Ažurirano ( Srijeda, 26 Septembar 2012 12:19 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.