Ponedjeljak, 07 Februar 2011 11:18    PDF Ispis E-mail
Saudijska i Turska kompanija grade stanice Heremein željeznice u Medini i Meki

Saudijska Binladin Group (SBG) je pobjednik tendera koji su raspisale Saudijske Željeznice, za građevinske radove na projektu brze željeznice Heremein. /p>

Prema ugovoru, SBG će dizajnirati i izgraditi putničke stanice u Mekki i Medini kao i sve druge objekte u drugom paketu prve faze ovog velikog projekta. SBG će raditi u suradnji sa turskom kompanijom Yapi Merkezi Group. Saudijske Željeznice su također potpisale ugovor sa Saudijskom kompanijom Oger Limited za izgradnju putničkih stanica u Džidi i u industrijskoj zoni kralj Abdullah. Projekat izgradnje brza željeznice Heremein je vrijedan 7 milijardi dolara (SR26.25 milijardi). Projekt je financiran od strane Javnog investicionog fonda Saudijske Vlade. Izgradnjom električne željeznice u dužini 280 milja (450 km) povezati će se Medina, Janbu, Džida, i Mekka i smanjiti će se zagušenje na cestama između Meke i Medine, posebno za vrijeme hadža. (Izvor USA- Saudi Arabian Business Council)

Trasa "Heremein" brze željeznice. (Photo by Railway Gazette)

 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.