Autor Čehajić Sabahudin    Ponedjeljak, 12 Mart 2012 17:09    PDF Ispis E-mail
Meka: Modeli Časnog hrama Kjabe i Poslanikove džamije predstavljeni na izložbi

Kako prenosi Saudi Press Agency, trodimenzionalne makete dva harema koje prikazuju  budući izgled Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini nakon  okončanja  planiranih radova u narednom periodu su predstavljene na “Izložbi Dva sveta hrama” u neposrednoj blizini starog puta između Meke  i Džede, u blizini fabrike u kojoj se proizvodi Kisva (Kjabenski pokrivač)

Makete  prikazuju posljednje rekonstrukcijske projekte kao što su proširenje prostora između Safe i Merve i projekt proširenja dvorišta oko Kabe.
“Obje replike imaju finu rasvjetu koja prelijepo oslikava duhovno okruženje svetih građevina. Još jedan sadržaj izložbe je i to da su postavljeni ekrani na kojima je prikazana historija gradnje ova dvije džamije u proteklom vremenu, kao i slajdovi koji prikazuju različite faze proširenja džamija”, navodi Mohsen Al Sulami, direktor izložbe.

Izložba naglašava važne arhitektonske detalje ovih građevina, od perioda Umejevića pa sve do danas. Tu su i brojni kaligrafski eksponati vezani za historiju islama.

Predstavljeni su rijetki primjerci Kur'ana, rukopisa, rukotvorina i fotografija koji na jedinstven način prikazuju duh prošlog vremena.

Izvor: ARAB NEWS

Model Dva sveta harema (Fotografija preuzeta od SPA)

Ažurirano ( Ponedjeljak, 12 Mart 2012 17:17 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.