Ponedjeljak, 16 April 2012 23:41    PDF Ispis E-mail
Početkom 2014. godine od Medine do Mekke sa Haramain brzom željeznicom

Haramain brza željeznica će biti dovršena prema planu, i prvi vozovi će početi prometovati između Medine i Meke preko Džide početkom 2014. Godine.

Ovo je danas izjavio ministar prometa Saudijske Arabije Ministar princ Al-Seraisry
Ministar je najavio i da će izuzev prvobitno planiranih 5 stanica biti izgrađena i 6 stanica u mjestu Abyar Ali u kojem se nalazi Mikat Zul Hulejfa, i gdje hodočasnici oblače ihrame i nijete Hadž ili Umru.

Ostalih 5 stanica su u: Džida grad, Međunarodni Aerodrom kralj Abdul Aziz u Džidi, Privredni grad Kralj Abdulah u  Rabigh-u te po jedna stanica u Mekki i Medini.
Princ je  dodao da će karte za Haramain brzu željeznicu biti pristupačne za sve vrste putnika i hodočasnika, te da će željeznica raditi tokom cijele godine  a da će u vozovima (ukupno 35 kompozicija) biti dovoljno mjesta za sve putnike.

mikatZH

FOTO: Mikat "Zul Hulejfa" - mjesto gdje je planirana izgradnja dodatne stanice

Ažurirano ( Ponedjeljak, 28 Maj 2012 10:26 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.