Autor hadži Đevad Koldžo    Subota, 10 Septembar 2016 14:33    PDF Ispis E-mail
Hadžije večeras oblače ihrame i polaze na Arefat

20160910 040533Jutro u Mekki protječe u pripremama naših hadžija za predstojeće dane. U večernjim satima hadžije ponovo oblače ihrame, nijete hadž i odlaze na Arefat. Atrefat je od hotela sa našim hadžijama udaljen oko 12 km  Do Arefata hadžije će biti prevezena autobusima koje će obezbjediti ministarstvo transporta saudijske Arabije i boraviti će na njemu sutra do iza Akšam namaza, nakon čega će krenuti na Muzdelifu. Muzdelifa je od Arefata udaljena 5,8 km. I ovu relaciju hadžije će preći autobusima. Na Muzdelifi će sakupiti kamenčiće za obrede kamenovanja šejtana, ukupno 49 kamenčića (7+21+21). Poslije ponoći sa nedjelje na ponedjeljak, hadžije napuštaju Muzdelifu i kreću se prema Mini. Od Muzdelife do Mine potrebno je preći 4,8 km. Ova relacija se mora reći pješke u koloni sa 3 miliona hadžija iz cijeloga svijeta. Po dolasku na Minu hadžije će obaviti obred kamenovanja "Velikog džemreta" i produžiti pješke do našeg hotela koji je od Mine udaljen oko 3 km. Za vrijeme dok hadžije budu koračale od Mine do hotela za hadžije se kolju kurbani. Ovi kurbani su vezani samo za Temmetu obred hadža po kojem mi postupamo već duži niz godina i nema nikakve veze sa kurbanom koji se kolje za Bajram. Po dolasku u hotel hadžije će skratiti kosu ili obrijati glavu, nakon čega će se osloboditi iharama.

Što se tiče aktivnosti naše asocijacije. Hadžija Sabahudin će dati sve od sebe da obezbjedi kvalitetnu konekciju na internet kako bi mogao emitovati prenose  "uživo" na koje smo već navikli i koji su privukli veliku pažnju iz cijelog svijeta. Naši prenose "uživo", do sada su imali više pd 350.000 pregleda, što je moramo priznati veliko iznenađenje i za nas same.

Naravno nastojaćemo i da objavljujemo fotografije u našim galerijama kako to radimo tradicionalno od prvog našeg projekta Tehnička podrška za hadž.

 Učinićemo sve što je u našoj moči ali mnogo toga će ovisiti i o kvaliteti internet konekcije.

"AREFAT JE HADŽ" rekao je Muhammed savs i ko sutra ne bude na Arefatu njegov hadž nije ispravan. Kako će sutra sve bosanske hadžije biti tu nadamo se da ćemo fotografisati i one koji se do sada nisu našli ispred naših objektiva.

Molimo uzvišenog Allaha da nam svima olakša i a našim hadžijama primi hadž. Amin.

Ažurirano ( Subota, 10 Septembar 2016 14:55 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.