Autor hadži Đevad Koldžo    Utorak, 20 Septembar 2016 08:30    PDF Ispis E-mail
Na kraju još jednog hajirli završenog projekta

20160915 043043Danas inšaAllah,  pošto se i posljednji osmi avion prizemlji na pistu sarajevskog aerodroma završiti će se i naš projekat: „Tehnička podrška za hadž 2016/1437“. Ponosni smo na činjenicu da evo već sedmu godinu za redom uspijevamo da volonterski implementiramo ovaj projekat na zadovoljstvo naših hadžija, njihovih porodica, a ponajviše se nadamo da će Allah dž.š. biti zadovoljan sa nama i da će nam ovo što radimo na Sudnjem danu upisati u dobra djela.

Čini se da su poseban hit ovogodišnjeg projekta bili prijenosi "Uživo" iz Medine i Meke na našoj Facebook stranici. Sve ukupno ovi video prijenosi prema evidenciji Facebooka su zabilježili više od dva miliona pregleda, što je i za nas veliko i prijatno iznenađenje. Nijet nam je da i u nerednom periodu pratimo nove tehnologije i pronalazimo njihovu primjenu u našim projektima.

Ove godine imali smo toliko sredstava da smo mogli uplatiti samo jedan hadž, pa je naš predstavnik hadžija Sabahudin Čehajić imao doista težak zadatak da fotografiše, snima video priloge, montira i prebacuje materijale na server itd., ponekada i u nemogućim uslovima, posebno kada je u pitanju loša kvaliteta konekcije na internet  u Saudijskoj Arabiji.

Nas trojica koji nismo bili ove godine na hadžu smo 24h/dan bili logistička podrška i trudili smo se  da sve funkcioniše kako treba. Uspjeli smo  da ispratimo i dopratimo svaki avion (i ova posljednja dva ćemo inšAllah), i da vam u svakom trenutku prenesemo poziciju gdje se on nalazi. Naravno sve ovo radimo volonterski bez ikakve finansijske koristi.

Mi ćemo i dalje nastaviti da širimo lijepe habere o hadžu, te se nadamo  da ćemo i u slijedećoj godini uspjeti da nastavimo ovaj projekat.

I na kraju red je da spomenem i one koji su radili na ovogodišnjem projektu:

Elvir Kurić je iz Sarajeva vodio računa da naša web stranica bude stalno u funkciji, a uz to je povremeno pratio avione u dolasku i odlasku te postavljao materijale na server. Svaki tehnički problem koji se pojavio on je rješavao u najkraćem mogućem vremenu, toliko brzo da većina vas nije ni primijetila da on postoji.

Samih Selimbegović iz Sarajeva je i dan i noć pratio avione sa hadžijama, postavljao video materijale i fotografije na naš server, te uređivao Facebook stranicu.

Sabahudin Čehajić je bio naš ovogodišnji predstavnik na hadžu i nema potrebe da bilo što više o njemu napišem, i

Moja malenkost, Đevad Koldžo, idejni sam tvorac ovog projekta kojeg, bez ove tri osobe opisane iznad, nikada ne bih proveo u djelo. Ove godine sam se iz Sarajeva i Ulcinja trudio da što više pomognem ali i dam podstreka mojim prijateljima da ustrajemo  kako bi i ovaj projekat doveli uspješno do kraja.

Ostanite sa nama i dalje i mahsuz selam.

Ažurirano ( Utorak, 20 Septembar 2016 21:30 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.