četvrtak, 24 Februar 2011 13:04    PDF Ispis E-mail
Projekti "Tehnička podrška za hadž"

Asocijacija "Zul Hulejfa - Novo Sarajevo" je osnovana sa ciljem pomoči budućim hodočasnicima da što lakše obave 5. islamsku dužnost. Za vrijeme hadža 2009. godine pokrenuli smo projekat koji smo nazvali "Hadž uživo". U okviru ovog projekta organizirali smo GPS satelitsko praćenje konvoja autobusa koji je krenuo iz Sarajeva. Njegovu tačnu lokaciju smo objavljivali dva puta dnevno. To je bio naš  pionirski korak koji smo finansirali sami i koji se pokazao veoma uspješnim i čiji kvalitet je prepoznao i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

U februaru 2010. godine Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Asocijacija "Zul Hulejfa - Novo Sarajevo su potpisali protokol prema kojem će naša Asocijacija biti implementator projekta "Tehnička podrška za hadž 2010. (1431. H). Projekat je finansiran od strane sponzora i članova Asocijacije Zul Hulejfa i nije predstavljao finansijsko opterećenje za hadžije. Sponzori projekta su bili:

BH Telekom,

Fabrika Duhana Sarajevo i

Centrotrans

Punih osam mjeseci su trajale pripreme jer smo prema planu predvidjeli niz akcija koje će biti sastavni dio projekta. Za vrijeme hadža 2010. godine u okviru projekta "Tehnička podrška za hadž 2010. (1431 H.)" organizirali smo slijedeće aktivnosti koje smo razvrstali u dvije grupe:

 aktivnosti u direktnoj komunikaciji sa hadžijama:

 1. Seminari za hadžije,
 2. Edukativno informativni filmovi za hadžije,
 3. Razne vrste tehnička pomoći,

 aktivnosti, koje su plasirane preko www.zulhulejfa.ba:

 1. Satelitsko praćenje oba konvoja autobusa (sa polascima iz Tuzle i iz Sarajeva),
 2. Izvještavanje o svim letovima aviona sa hadžijama,
 3. Snimanje i objavljivanje audio i video izvještaja sa vodičima iz ureda za hadž IZ,
 4. Snimanje i objavljivanje fotografija iz Medine, Meke i za vrijeme putovanja,
 5. Snimanje i objavljivanje kratkih video klipova,
 6. Spajanje hadžija sa svojim porodicama video pozivom preko Skype komunikatora.
 7. Direktni prijenosi sa Arefata,
 8. Prenošenje selama (pozdrava),
 9. FACEBOOK stranica

Kompletan izvještaj o rezultatima projekta "Tehnička podrška za hadž 2010. (1431 H.) možete preuzeti ovdje>>>


 slike iz mekke (9)

Foto: Hadžinice komuniciraju sa svojim porodicama preko "Video poziva"

 

Na osnovu pozitvnih rezultata projekta Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Asocijacija "Zul Hulejfa - Novo Sarajevo" su 12.januara 2011. godine potpisali protokol o nastavku saradnje prema kojem je naša Asocijacija i slijedeće godine, implementirala projekat "Tehnička podrška za hadž 2011./1432.  u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Projkat koji smo implementirali za vrijeme posljednjeg hadža, 2011. / 1432. H. smo obogatili za direktne video prijenose sa svetih mjesta, a koji su ostali arhivirani na našoj veb stranici tako da ih svako može pogledati u bilo koje vrijeme. 2011. -e  godine na hadž je putovalo 1150 hadžija, a naša stranica www.zulhulejfa.ba je zabilježila više od 350.000 posjeta.

Kompletan izvještaj projekta: "Tehnička podrška za hadž 2011./1432." možete pogledati ovdje.

AMANJORDAN2dan (58)

Foto: Video prijenos "uživo" iz Ammana (HK Jordan)

 

Na osnovu protokola koji  su 05.01.2012. godine potpisali ispred Ureda za hadž Nezim ef. Halilović - Muderris i ispred Asocijacije "Zul Hulejfa - Novo Sarajevo" inž. Đevad Koldžo, naša Asocijacija će odmah početi pripreme za novi projekat ". Asocijacija "Zul Hulejfa - Novo Sarajevo" će do februara 2012. predstaviti novi logo projekta, a naša web stranica www.zulhulejfa.ba će dobiti novi izgled.

Projekat "Tehnička podrška za hadž 2012. / 1433. H." će imati slijedeće sadržaje:

 1. Satelitsko praćenje Centrotransovog konvoja autobusa koji prevoze hadžije,
 2. Izvještavanje o vremenima polijetanja i slijetanja aviona sa hadžijama,
 3. Snimanje i objavljivanje fotografija,
 4. "Live" video prijenosi sa svetih mjesta i za vrijeme putovanja,
 5. Spajanje hadžija sa porodicama putem "Skype"-a
 6. Sve vrste tehničke pomoći hadžijama (problemi sa mobitelima, kamerama i sl. )
 7. Osim gore navedenih aktivnosti koje smo implementirali i za vrijeme prošlog projekta, planiramo i da uvedemo jednu novu aktivnost a to je da omogućimo hadžijama jeftine telefonske pozive iz Saudijske Arabije prema Bosni i Hercegovini i drugim zemljama. Pozivi bi se ostvarivali iz našeg mobilnog centra koji će biti smješten u hotelu u kojem budu boravile naše hadžije.

Projekat tehnička podrška kao i ranijih godina neće predstavljati finansijsko opterećenje za hadžije, i biće finansiran od strane sponzora, partnera i prikupljene članarine.

Ažurirano ( četvrtak, 05 April 2012 21:57 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.